Výlov rybníku Vyplatil
Za pěkného počasí se konal v Pazderně výlov rybníku Vyplatil. Rybáři rozhodili sítě a v nich uvízli kapři, amuři, líni, karasi a cejni. K vidění byl vidět tolstolobik a sumec.
Na vše dohlížel malý Vodníček. K zahřátí byla připravena polévka, gulášek a horký čaj.
Na závěr osvědčený recept na zlatou polévku s knedlíčky. (doba přípravy: 2,5 hodiny)
Suroviny pro přípravu 4 porcí:
- 300g kapra
- 100g cibule
- 100g mrkve
- 50g petržele
- 50g celeru
- 5 zrnek nového koření
- 5 zrnek celého pepře
- 1 bobkový list
- sůl, vegeta, rybí hlava, páteř, odřezky
- 75g másla
Na knedlíčky:
- mlíčí ze 2 ryb
- 1 vejce, strouhanka
- sůl
- pažitka
Na másle zesklovatíme cibulku, na hrubém struhadle nastrouháme mrkev a petržel, přidáme je na cibulku a mícháme, dokud zelenina nezměkne a mrkev nepustí oranžovou barvu. Po chvilce zalijeme studenou vodou, promícháme a do hrnce vložíme hlavu, páteř a ostatní odřezky z ryb, nové koření, celý pepř, bobkový list, celer, osolíme a vaříme na mírném ohni asi 2 hodiny. Pak polévku přecedíme, takže nám zbude zlatý rybí vývar. Ten převedeme do varu, dochutíme jej solí nebo vegetou a zavaříme v něm knedlíčky, které povaříme zhruba 5 minut. Knedlíčky připravíme tak, že mlíčí povaříme 10 minut ve vývaru, potom je vyjmeme na hluboký talíř a přidáme strouhanku, vejce, pažitku, sůl a vše pečlivě rozmačkáme. Ze vzniklé hmoty tvarujeme knedlíčky. Dobrou chut' !
autor: Zdena Richterová, místostarostka obce
foto: Zdena Richterová, místostarostka obce
13.12.2014