Stále oblíbenější cukety
Knihovnice Zdena Bittnerová pro nás připravila opět mlsoty z cuket: zapečené cuketové špalíčky, obalovanou cuketu, cuketový bramborák, různé cuketové koláče, polévky atd.
Ještě před dvaceti lety byla tato zelenina řazena do skupiny méně známých, dnes už ji vnímáme jako něco úplně běžného. Cukety lze v kuchyni využít na mnoho způsobů - na rozdíl od vzhledově podobných okurek je ovšem většinou podáváme tepelně upravené. Výjimkou jsou mladé cukety, ze kterých lze připravit lahodný salát. Osmažené nebo plněné květy cuket jsou delikátní pochoutkou, kterou určitě stojí za to ochutnat.
Cuketový nákyp s houbami:
- 4 menší cukety nebo 1 větší cuketa
- 3 - 4 uvařené brambory
- 200 - 300g směsi hub
- 1 lžíce másla
- 2 červené papriky
- 2 - 3 vejce
- hrnek mléka
- sůl, pepř, špetka muškátového oříšku
- 2 stroužky česneku
- 2 kostky smetanového sýra
- jemně posekané zelené bylinky
- tuk na vymazání zapékací misky
Cukety pokrájíme na kolečka, houby na plátky a podusíme je na másle. Z paprik vyjmeme jadřince a nakrájíme je na kroužky. Do tukem vymazané zapékací misky střídavě skládáme plátky cuket, pokrájené houby, na plátky nakrájené brambory a kroužky paprik. V mléce rozšleháme vejce, smetanový sýr, rozetřený česnek, bylinky, sůl, pepř a nastrouhaný muškátový oříšek. Vaječnou směs nalijeme na cuketový nákyp a posypeme nastrouhaným sýrem. Zvolna zapékáme.
autor: Zdena Richterová, místostarostka obce
foto: Jana Engová
31.08.2014