Na slunných místech se hlásí k životu sněženky, někde rozkvétají stromy a v lese se daří houbám. Ale nejedná se prý o nic mimořádného, což nám potvrdila mykoložka Jana Pravcová z Lomnice nad Popelkou.
„V tomto období roste běžně Jidášovou ucho, hlíva ústřičná a penízovka sametonohá. Tu mně nyní lidé často přinášejí z lesa, je to jedlá houba a je z ní výborná smaženice," upozorňuje odbornice.
Houba, nazývaná Jidášovou ucho (snímek vlevo dole), roste celoročně. Podle Jany Pravcové je to jediná houba, která, když se usuší a znovu namočí, chutná jako čerstvá. Je vynikající do salátů a čínské kuchyně.
S houbařským úlovkem se nám pochlubila Zdena Richterová z Ostružna. „Posílám snímek Jidášova ucha, které jsem našla v okolí Ostružna. Měla jsem jich plný košík. Houba roste převážně na větvích černého bezu. Nejvíce chutná v masové směsi," doporučuje čtenářům.
autor: Iva Kovářová
14.01.2014
- původní článek na http://jicinsky.denik.cz