www.ostruzno.cz
  OSTRUŽNO u Jičína



Vyhledávání:

Aktuálně:

Ostružno a okolí:

Počítadlo přístupů:

 
Zlaté posvícení s hudbou a tancem

O.s. Trinitatis Societas spolu s obcí a farností Ostružno ve spolupráci s Nadací Život umělce připravilo pro občany „Barokní (to jest zlaté!) posvícení“. Po slavné mši svaté v kostele následovalo posvícenské hodování na faře. Zde si mohli návštěvníci pochutnat nejen na dobrůtkách, ale i zakoupit si v Karmelitánském knihkupectví kalendáře, pohledy, knihy (např. Jičín a okolí na dobových pohlednicích, kde je zmínka o Ostružně), čaje a likéry. Při pěkném počasí nám taneční mistr Vladimír Kočí předvedl ukázky barokních tanců.

V odpoledních hodinách se v kostele konal koncert „Ó, dobrý Kříži!“ Zpívaly a na dobové nástroje hrály soubory Ritornello a Literácy Jitčín. Muziku přichystal a vedl Michael Pospíšil. V programu nechyběly písně od Šimona Lomnického z Budče (r. 1595), Pavla Vejvanovského (r. 1666), V. K. Hollana Rovenského (r. 1694), J. Jozeffa Božana (r. 1719) atd. Zazněla nádherná sóla na kytaru, loutnu a violu da gamba. Koncert sklidil velký úspěch. Celé nádherné odpoledne bylo ukončeno výstavou kasulí zapůjčených z depozitáře Biskupství královéhradeckého.

Kasule z roku kolem 1710 byla ušita ze vzorovaných tkanin, které k nám dovezli z evropského centra hedvábnictví – Lyonu. Na složitých tkalcovských stavech byla pro vytvoření takového vzoru připravována zručnými odborníky osnova i několik měsíců. Střed kasule tzv. krajkový vzor je tvořen světle zlatým a stříbrně lesklým dracounem, kombinovaný se zeleným hedvábím.

Základ tkaniny je meruňkově zbarvený hedvábný damašek. Kasule z roku kolem 1850 je ze vzorovaných jednobarevných tkanin a tkaniny v celé míře pokryté výšivkou. Střed kasule je plně vykryt květinovým vzorem, který je proveden v křížkovém stehu. Vyšívání křížkovým stehem se stalo velkou „módou“ kolem pol. 19. stol.

autor: Zdeňka Richterová, místostarostka obce

27.10.2009

- původní článek na http://jicinsky.denik.cz
 


Fotogalerie Fotogalerie Fotogalerie Fotogalerie Fotogalerie
 
http://www.ostruzno.cz / novinky / 2009 / strana -2- / zlaté posvícení /
Optimalizováno pro rozlišení obrazovky 1024x768 a vyšší. Podporované aplikace: FireFox 2+ / Opera 9.2+ / IE6+